Οι φόροι πνίγουν τη ζωντανή μουσική στο Ηνωμένο Βασίλειο – Πάνω από 350 τοπικές μουσικές σκηνές κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο

Σοβαρό πλήγμα για τις μικρές μουσικές σκηνές αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για μείωση της φορολογικής ελάφρυνσης που τους παρέχεται, σύμφωνα με το Music Venue Trust (MVT), τον οργανισμό που μάχεται για την προστασία τους.

Η ελάφρυνση του φόρου ακινήτων μειώνεται από 75% σε 40%, επιβαρύνοντας τον κλάδο με επιπλέον φόρους που, όπως τονίζει το Music Venue Trust, υπερβαίνουν κατά πολύ τα πιθανά κέρδη, θέτοντας πολλές σκηνές σε κίνδυνο.

Το Music Venue Trust υπενθυμίζει ότι το 2022 ολόκληρος ο κλάδος παρουσίασε περιθώριο κέρδους μόλις 0,2%, δηλαδή 1 εκατομμύριο λίρες σε συνολικό κύκλο εργασιών 500 εκατομμυρίων λιρών, και ότι η κατάργηση της ελάφρυνσης θα οδηγούσε τον κλάδο σε ζημίες.

Τώρα, η ελάφρυνση όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά μειώθηκε.

Σε ανακοίνωσή του, το Music Venue Trust αναφέρει: «Παρά τις εκτενείς ενημερώσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, και το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου σχετικά με τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις της κατάργησης της φορολογικής ελάφρυνσης κατά 75% για τις τοπικές μουσικές σκηνές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η ελάφρυνση θα μειωθεί στο 40% από την 1η Απριλίου 2025.»

«Αυτό σημαίνει επιπλέον 7 εκατομμύρια λίρες σε φόρους για έναν κλάδο που το 2023 είχε συνολικά μικτά κέρδη μόλις 2,9 εκατομμύρια λίρες σε όλες τις 830 μουσικές σκηνές στο Ηνωμένο Βασίλειο», συνεχίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43% των τοπικών μουσικών σκηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε ζημίες το 2023.

Το Music Venue Trust προειδοποιεί ότι πάνω από 350 τοπικές μουσικές σκηνές κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο, με πιθανή απώλεια άνω των 12.000 θέσεων εργασίας, οικονομικής δραστηριότητας που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια λίρες και πάνω από 75.000 ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις.

Ενώ η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση της φορολογίας, αναγνώρισε τις αδυναμίες του συστήματος και υποσχέθηκε χαμηλότερους φόρους για επιχειρήσεις φιλοξενίας και αναψυχής από τον Απρίλιο του 2026.

«Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αυτού του νέου φορολογικού συντελεστή, η κυβέρνηση αναγνώρισε τα λάθη και τις ανισότητες που είναι εγγενείς στο σύστημα φορολόγησης ακινήτων, υποσχόμενη να εφαρμόσει έναν νέο χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής τον Απρίλιο του 2026», ανέφερε το Music Venue Trust.

«Οι προκλήσεις σχετικά με τους φόρους ακινήτων και τις τοπικές μουσικές σκηνές ήταν γνωστές και αποδεκτές για πάνω από μια δεκαετία. Οι αλλαγές τον Απρίλιο του 2026 είναι καλοδεχούμενες, αλλά δεν θα βοηθήσουν τα εκατοντάδες μουσικές σκηνές που τώρα πιθανότατα θα χαθούν πριν αυτή η πρόκληση αντιμετωπιστεί πλήρως, με μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση», τόνισε.

Το Music Venue Trust προτείνει τρεις λύσεις: Αποκατάσταση της ελάφρυνσης στο 75%, δημιουργία έκτακτου ταμείου 7 εκατομμυρίων λιρών για τις σκηνές που κινδυνεύουν, ώστε να αντλήσουν επαρκή χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις του ή επιβολή προσωρινής εισφοράς 50 πένες ανά εισιτήριο σε όλους τους χώρους για την κάλυψη του ποσού.

Στις εκστρατείες του Music Venue Trust για τη διάσωση των μικρών μουσικών σκηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνεισφέρει συγκροτήματα όπως οι Coldplay, οι οποίοι θα δωρίσουν το 10% των κερδών από την περιοδεία τους στη Βρετανία το 2025, και οι Enter Shikari, που πρόσθεσαν 1 λίρα σε κάθε εισιτήριο στις συναυλίες τους.

Ο Chris Martin, ο τραγουδιστής των Coldplay, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο NME: «Δεν με πειράζει που μπορεί να μην υπάρξει άλλο συγκρότημα σαν τους Coldplay, αλλά με πειράζει που μπορεί να μην υπάρχουν συγκροτήματα που να έχουν την ελευθερία να ξεκινήσουν από το χαμηλότερο σκαλοπάτι και να δουλέψουν για να φτάσουν μέχρι την κορυφή – έτσι ώστε όταν φτάσουν στα στάδια, να είναι πραγματικά καλοί. Δεν μπορείς απλώς να πηδήξεις κατευθείαν σε αυτό».

«Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν σε στάδιο την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν με ένα βαν, οδηγώντας γύρω και παίζοντας σε παμπ: οι Oasis, οι Coldplay, ο Ed Sheeran, η αλήθεια είναι εκεί. Η Taylor Swift πιθανότατα έχει παίξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε μικρούς χώρους του Νάσβιλ και σε τοπικές εκθέσεις», πρόσθεσε.

Το Music Venue Trust καλεί τους φίλους της μουσικής να γράψουν στους τοπικούς βουλευτές τους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του φόρου ακινήτων.

Πηγή: postmelody.gr