Ο περουβιανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και διπλωμάτης, Χούλιο Ραμόν Ριμπέιρο (Julio Ramón Ribeyro) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λατινοαμερικάνους διηγηματογράφους. Εντάσσεται στη ρεαλιστική μεταπολεμική γενιά και στο λογοτεχνικό του έργο ανιχνεύεται η έντονη κοινωνική κριτική μέσα από το πρίσμα της φαντασίας. Τα θέματά του, που διαδραματίζονται πάντα στην πόλη, περιγράφουν όλα τα κοινωνικά στρώματα (λούμπεν-προλεταριάτο, εργάτες, αστούς, μικροαστούς), με μία προτίμηση για τα τελευταία.


Ο Χούλιο Ραμόν Ριμπέιρο γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1929 στη Λίμα του Περού. Η οικογένειά του ανήκε στη μεσαία τάξη και μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του, αυτός και τα τρία αδέλφια του βίωσαν τη φτώχεια.


Σπούδασε καλές τέχνες και νομικά στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού, προτού δημοσιεύσει το πρώτο του διήγημα, «La vida gris» («Η γκρίζα ζωή»), στο περιοδικό «Correo Bolivariano» το 1948. Λίγα χρόνια αργότερα, το Ινστιτούτο Ισπανικού Πολιτισμού του απένειμε μία υποτροφία δημοσιογραφίας στην Ισπανία.


Ο Ριμπέιρο δημοσίευσε το πιο γνωστό διήγημά του «Τα όρνια χωρίς φτερά» («Los gallinazos sin plumas») το 1955, το οποίο οι κριτικοί επαίνεσαν για την αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας της ζωής στις περουβιανές φτωχογειτονιές. Στη συνέχεια σπούδασε για λίγο γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, προτού εγκαταλείψει τις σπουδές του για να εργαστεί ως θυρωρός σε ξενοδοχείο κι εργάτης σε εργοστάσιο για τα προς το ζην.


Το 1958 επέστρεψε στο Περού για να γίνει καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Κριστομπάλ ντε Ουαμάνγκα. Δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Crónica de San Gabriel» («Το χρονικό του Αγίου Γαβριήλ»). Το βιβλίο, που εξερευνά τη ζωή σε μια απομονωμένη αγροτική περουβιανή κοινότητα, κέρδισε αμέσως ένα εθνικό βραβείο.


Μετά την έκδοση του βιβλίου του, ο Ριμπέιρο επέστρεψε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφραστής και συντάκτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) τα επόμενα 10 χρόνια. Το 1970 εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα του Περού ως πολιτιστικός σύμβουλος και αργότερα τοποθετήθηκε πρεσβευτής της χώρας του στην UNESCO.


Παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά του ως διπλωμάτης, ο Ριμπέιρο συνέχισε να γράφει. Μέχρι το τέλος της καριέρας του είχε εκδώσει οκτώ τόμους διηγημάτων και αρκετά μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 1994 κέρδισε το διάσημο Βραβείο Λογοτεχνίας Χουάν Ρούλφο.


Ο Χούλιο Ραμόν Ριμπέιρο πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου 1994 στη Λίμα του Περού, σε ηλικία 65 ετών.

Πηγή: www.sansimera.gr