Η βουβή διαμαρτυρία της μουσικής βιομηχανίας ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη.
Περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Damon Albarn, Kate Bush και Annie Lennox, κυκλοφόρησαν ένα «βουβό» άλμπουμ ως διαμαρτυρία για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο δίσκος, με τίτλο «Is This What We Want?», περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από άδεια στούντιο και χώρους παραστάσεων.
Σε συνοδευτική ανακοίνωση, αναφέρεται πως η χρήση της σιωπής αντιπροσωπεύει «τις επιπτώσεις στα εισοδήματα καλλιτεχνών και επαγγελματιών της μουσικής, οι οποίες αναμένονται εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πορεία».
Την οργάνωση του δίσκου ανέλαβε ο Ed Newton-Rex, ιδρυτής της Fairly Trained, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που πιστοποιεί εταιρείες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα των δημιουργών.
Στο tracklisting του άλμπουμ, που αποτελείται από 12 κομμάτια, διαβάζουμε: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την κλοπή μουσικής προς όφελος των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης».
Ως συνδημιουργοί του άλμπουμ αναφέρονται επίσης ερμηνευτές και τραγουδοποιοί από όλο το φάσμα της μουσικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Billy Ocean, Ed O’ Brien των Radiohead, Dan Smith των Bastille, The Clash, Mystery Jets, Jamiroquai, Imogen Heap, Yusuf / Cat Stevens, Riz Ahmed, Tori Amos, James MacMillan, Hans Zimmer και Max Richter.
Όλα τα έσοδα από το άλμπουμ θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Help Musicians.
«Στη μουσική του μέλλοντος, θα ακουστούν οι φωνές μας;» αναρωτήθηκε η Kate Bush σε δήλωσή της.
Η κινητοποίηση αυτή λαμβάνει χώρα καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων – διευκολύνοντας τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσουν και να εκπαιδεύουν τα μοντέλα τους χρησιμοποιώντας έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς να απαιτείται άδεια.
Το άλμπουμ «Is This What We Want?» κυκλοφορεί στο τέλος μιας δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας δέκα εβδομάδων της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το πώς το περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα από προγραμματιστές για την εκπαίδευση μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.
Αρχικά, η κυβέρνηση είχε προτείνει μία εξαίρεση περί εξόρυξης δεδομένων από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία σημαίνει ότι οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τραγούδια που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για εκπαίδευση μοντέλων AI, σε περιπτώσεις όπου οι καλλιτέχνες δεν είχαν «επιλέξει να εξαιρεθούν» από τη συμπερίληψη του έργου τους.
Η κυβερνητική έκθεση ανέφερε ότι η προσέγγιση της «επιλογής εξαίρεσης» δίνει στους δικαιούχους μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου και αδειοδότησης της χρήσης του περιεχομένου τους, ωστόσο έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη για τους δημιουργούς και τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.
Τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών ενέκρινε τον Νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία από τους προγραμματιστές AI αναφορικά με τις μεθόδους εκπαίδευσης και θεωρείται πιο φιλικός προς τους δημιουργούς.
Στην αρχή της διαβούλευσης, η Lisa Nandy, Υπουργός Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι οι μουσικοί, οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες και οι λοιποί δημιουργοί μας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν και να ελέγχουν τον τρόπο χρήσης του περιεχομένου τους από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και να επιδιώκουν συμφωνίες αδειοδότησης και δίκαιη αποζημίωση.»
«Η επίτευξη αυτού του στόχου και η διασφάλιση της νομικής βεβαιότητας θα βοηθήσουν τους τομείς της δημιουργικότητας και της AI να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν από κοινού», πρόσθεσε.
Ο κλαδικός φορέας UK Music ανέφερε στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ότι η μουσική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου συνεισέφερε 7,6 δισεκατομμύρια λίρες (9,6 δισεκατομμύρια δολάρια) στην οικονομία της χώρας, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 4,6 δισεκατομμύρια λίρες (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Η πρόταση της κυβέρνησης θα παρέδιδε το έργο ζωής των μουσικών της χώρας στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, δωρεάν, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλευτούν το έργο τους για να τους ανταγωνιστούν», τόνισε ο Ed Newton-Rex σε δήλωσή του για την κυκλοφορία του άλμπουμ.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που, όχι μόνο θα ήταν καταστροφικό για τους μουσικούς, αλλά είναι και εντελώς περιττό: το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ηγηθεί στον τομέα της AI χωρίς να θυσιάσει τις παγκοσμίου φήμης δημιουργικές βιομηχανίες μας», συνέχισε.
«Το άλμπουμ αυτό δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το πώς προσπαθεί η κυβέρνηση να το δικαιολογήσει, οι ίδιοι οι μουσικοί είναι ενωμένοι στην πλήρη απόρριψη αυτού του κακοσχεδιασμένου πλάνου», πρόσθεσε.
Πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πώς η τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας τη φωνή τους, θα μπορούσε να απειλήσει την καριέρα τους, τονίζοντας πως είναι μη ρεαλιστικό να αναμένεται από χιλιάδες να ζητήσουν «εξαίρεση» από τη χρήση του υλικού τους.
Η Jo Twist, διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Φωνογραφικής Βιομηχανίας (BPI), σημείωσε ότι το κορυφαίο πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «καθοριστικής σημασίας» για την παγκόσμια επιτυχία των δημιουργικών βιομηχανιών της χώρας.
«Αντιλαμβανόμαστε τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης να επιφέρει αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγικότητας ή βελτιώσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά είναι απολύτως εφικτό να το πετύχουμε αυτό χωρίς να υπονομεύσουμε τη θέση μας ως δημιουργική υπερδύναμη», τόνισε.
Η δημόσια διαβούλευση για τις νομικές αλλαγές ολοκληρώθηκε σήμερα (25 Φεβρουαρίου).
Πηγή: postmelody.gr