«Τα φαντάσματά τους μας υπενθυμίζουν να βελτιώσουμε την αρχέγονη συνειδητότητά μας», σχολιάζει η Björk.
Για πρώτη φορά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει πώς πιθανόν να ακούγονταν εξαφανισμένα ζώα, χάρη στην Björk και την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Ισλανδή καλλιτέχνιδα, γνωστή για την αγάπη της για τη φύση και την έμπνευση που αντλεί από αυτήν, επεκτείνει αυτό το θέμα με το «Nature Manifesto», μία νέα ηχητική εγκατάσταση που θα φιλοξενηθεί στο Centre Pompidou του Παρισιού από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το έργο της Björk και του Aleph Molinari, συντρόφου της και συνεργάτη της στο συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Biodiversity: Which culture for which future?» (Βιοποικιλότητα: Ποια κουλτούρα για ποιο μέλλον;) του Centre Pompidou.
Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Björk περιγράφει το έργο, διάρκειας 3 λεπτών και 40 δευτερολέπτων, ως μία καθηλωτική ηχητική εμπειρία που δίνει φωνή σε απειλούμενα και εξαφανισμένα ζώα, συνδυάζοντας τους ήχους τους με τα λόγια μας.
«Θέλαμε να μοιραστούμε την παρουσία τους σε ένα αρχιτεκτονικό τοπίο που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανική εποχή, μακριά από τη φύση. Στις φλέβες της κυλιόμενης σκάλας του μουσείου, γνωστής και ως “κάμπια”, θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες την ακατέργαστη ζωτικότητα των απειλούμενων πλασμάτων», σχολιάζει η Björk.
«Παρόλο που οι ακροατές ταξιδεύουν ασταμάτητα μεταξύ ορόφων, ο τόνος των φωνών των ζώων ελπίζουμε ότι χτίζει μία ηχητική γέφυρα μαζί τους. Και με το πνεύμα αυτών των ζώων, με τη μαγεία του πώς ευθυγραμμίζονται αισθησιακά με το περιβάλλον τους, γίνονται οι δάσκαλοί μας», συνεχίζει.
«Τα φαντάσματά τους μας υπενθυμίζουν να βελτιώσουμε την αρχέγονη συνειδητότητά μας. Αλλά δεν θέλαμε μόνο να μιλάμε, αλλά και να πράττουμε, γι’ αυτό μαζί με νέους περιβαλλοντολόγους στη Γαλλία και την Ισλανδία, δημιουργήσαμε μία καμπάνια. Θα ξεκινήσει αργότερα», προσθέτει.
Η έκθεση «Biodiversity: Which Culture for Which Future» δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Γαλλικό Γραφείο Βιοποικιλότητας.
«Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», αναφέρει το Centre Pompidou.
«Αυτή η σιωπηλή κατάρρευση είναι εντυπωσιακή, τόσο από τη μαζική φύση της όσο και από την ταχύτητά της», σημείωσε.
Το άλμπουμ «Fossora» της Björk, που κυκλοφόρησε το 2022, πραγματεύεται την επιβίωση, τον θάνατο και την οικολογική καταστροφή μέσα από το πρίσμα των μυκήτων.
Το Νοέμβριο, η Björk συνεργάστηκε με τη Rosalía στο single «Oral», το οποίο καταφέρεται ενάντια στην ιχθυοκαλλιέργεια στην Ισλανδία.
Πηγή: postmelody.gr