Ο Ed Sheeran συμμετείχε στην έκδοση του «Do They Know It’s Christmas?» που κυκλοφόρησε το 2014, όμως η άποψή του για το τραγούδι έχει αλλάξει από τότε.
Ο Ed Sheeran πήρε θέση για τη νέα εκδοχή του φιλανθρωπικού τραγουδιού «Do They Know It’s Christmas?» από τους Band Aid, δηλώνοντας ότι θα αρνούνταν να συμμετάσχει στη νέα έκδοσή του αν του είχε ζητηθεί η άδεια.
Την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε η κυκλοφορία μίας νέας έκδοσης του «Do They Know It’s Christmas?» με τίτλο «2024 Ultimate Mix», με αφορμή την 40ή επέτειο από την κυκλοφορία του πρωτότυπου τραγουδιού.
Η νέα μίξη, σε παραγωγή του Trevor Horn, συνδυάζει τις φωνές από τις τρεις εκδοχές του τραγουδιού που ηχογραφήθηκαν το 1984, το 2004 και το 2014.
Στην επετειακή έκδοση συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Sting, Boy George, Sam Smith, George Michael, Harry Styles, Chris Martin, Guy Garvey (Elbow), Sugababes, Bananarama, Seal, Sinéad O’Connor, Rita Ora, Robbie Williams, Kool and the Gang, Underworld.
Συμμετέχει επίσης μία μπάντα με τους Paul McCartney, Sting, John Taylor από τους Duran Duran (μπάσο), Phil Collins, Roger Taylor, Danny Goffey (ντραμς), Thom Yorke (πιάνο), Paul Weller, Damon Albarn, Midge Ure, Johnny Greenwood, Gary Kemp και Justin Hawkins (κιθάρα).
Ωστόσο, σε μία νέα του ανάρτηση, ο Ed Sheeran αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο τραγούδι, λέγοντας ότι αν του είχε ζητηθεί η άδεια για τη χρήση της φωνής του, θα είχε απαντήσει αρνητικά.
«Δεν ζητήθηκε η έγκρισή μου για τη νέα κυκλοφορία του Band Aid 40. Αν είχα την επιλογή, θα είχα αρνηθεί ευγενικά τη χρήση της φωνής μου», έγραψε σε ανάρτησή του στις ιστορίες του λογαριασμού του στο Instagram.
«Μια δεκαετία μετά, η κατανόησή μου για την ιστορία που σχετίζεται με αυτό έχει αλλάξει, όπως εξήγησε εύστοχα ο @fuseodg. Αυτή είναι απλώς η προσωπική θέση μου, ελπίζω να είναι μία στάση με προοπτική. Αγάπη σε όλους», πρόσθεσε.
Στην ανάρτησή του, ο Ed Sheeran μοιράστηκε επίσης ένα στιγμιότυπο από μία δημοσίευσε του Γκανέζου – Βρετανού τραγουδιστή Fuse ODG – τον οποίο ανέφερε στο μήνυμά του – ο οποίος εξήγησε γιατί απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχει στην έκδοση του «Do They Know It’s Christmas?» που κυκλοφόρησε το 2014.
Ο Fuse ODG σημείωσε ότι οι προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων για την Αφρική οδήγησαν επίσης στη «διαιώνιση επιβλαβών στερεοτύπων» για την ήπειρο.
«Αρνήθηκα να συμμετάσχω στο Band Aid επειδή αναγνώρισα τη ζημιά που προκαλούν τέτοιες πρωτοβουλίες στην Αφρική», ανέφερε.
«Ενώ μπορεί να δημιουργούν συμπάθεια και δωρεές, διαιωνίζουν επιβλαβή στερεότυπα που πνίγουν την οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις επενδύσεις στην Αφρική, κοστίζοντας τελικά στην ήπειρο τρισεκατομμύρια και καταστρέφοντας την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και την ταυτότητά της», τόνισε.
Ο Fuse ODG ανέφερε επιπλέον ότι οι φιλανθρωπικές δράσεις όπως το Band Aid «τροφοδοτούν τη λύπηση αντί για την ισότιμη συνεργασία» και πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να δει τους ανθρώπους σε όλη την Αφρική να «ανακτούν την αφήγηση» και «να λένε τις δικές τους ιστορίες, να επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά τους και να τοποθετούν την Αφρική ως έναν ακμάζοντα κόμβο επενδύσεων και τουρισμού».
Η ιδέα για το φιλανθρωπικό τραγούδι ξεκίνησε από τον Bob Geldof και τον Midge Ure, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τον λιμό στην Αιθιοπία.
Το «Do They Know It’s Christmas?» πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και, τότε, ήταν το single με τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία των βρετανικών charts.
Συνολικά, το τραγούδι συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση του λιμού, ενώ ακολούθησε το Band Aid II πέντε χρόνια αργότερα.
Ο Ed Sheeran και ο Fuse ODG δεν είναι οι μόνοι καλλιτέχνες που έχουν υιοθετήσει μία πιο επικριτική στάση απέναντι στην ιδέα τα τελευταία χρόνια.
Το 2003, ο συγγραφέας, blogger και επιχειρηματίας Indrajit Samarajiva ισχυρίστηκε ότι η εικόνα της Αφρικής που απεικονίζεται στο τραγούδι προερχόταν από μία «αδαή και αποικιοκρατική στάση», υποστηρίζοντας το θέμα ήταν «περισσότερο να κάνει τους λευκούς να νιώθουν καλά παρά να βοηθήσει οποιονδήποτε».
Σε απάντηση στις αντιδράσεις, ο Bob Geldof είπε για το Band Aid: «Αυτό το μικρό pop τραγούδι έχει κρατήσει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπους ζωντανούς».
«Στην πραγματικότητα, μόλις σήμερα το Band Aid έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για να βοηθήσει όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μαζική σφαγή στο Σουδάν και αρκετά χρήματα για να θρέψει άλλα 8.000 παιδιά στις ίδιες πληγείσες περιοχές της Αιθιοπίας όπως το 1984», τόνισε.
«Αυτές οι εξαντλημένες γυναίκες που δεν βιάστηκαν και σκοτώθηκαν και τα τρομαγμένα παιδιά τους και κάθε άνδρας άνω των 10 ετών που επέζησε από τις σφαγές και αυτά τα 8.000 παιδιά από το Τιγκράι θα κοιμηθούν πιο ασφαλή, πιο ζεστά και πιο φροντισμένα απόψε χάρη σε αυτό το θαυματουργό μικρό τραγούδι», ανέφερε.
«Μακάρι να ήταν αλλιώς, αλλά δεν είναι. “Αποικιοκρατικά στερεότυπα”, ανοησίες», είπε.
Πηγή: postmelody.gr