«Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χάρη στη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού», σημείωσε ο Elton John.

Έντονη κριτική στον Donald Trump ασκεί ο Elton John για τις προτεινόμενες περικοπές της κυβέρνησής του στην USAID.

O Donald Trump ανακοίνωσε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου σχέδια για περικοπή άνω του 90% των συμβάσεων εξωτερικής βοήθειας της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), καθώς και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συνολική αμερικανική βοήθεια διεθνώς.

Η USAID αποτελεί τον μεγαλύτερο μεμονωμένο πάροχο βοήθειας παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες.

«Η αιφνίδια απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να περικόψει πάνω από το 90% των συμβάσεων της USAID ενδέχεται να έχει ολέθριες συνέπειες στην αντιμετώπιση του HIV», έγραψε ο Elton John στο Instagram, δημοσιεύοντας παράλληλα και επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματός του, Elton John AIDS Foundation.

«Συνεργαζόμαστε με τους 90+ εταίρους μας ώστε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, ενώ παράλληλα εγκαινιάζουμε το The Rocket Response Fund με στόχο την κάλυψη άμεσων κενών σε βασικές υπηρεσίες φροντίδας», σημείωσε.

Το 1992, ο 77χρονος καλλιτέχνης ίδρυσε το Elton John AIDS Foundation με σκοπό τη χρηματοδότηση ερευνών για την εξάλειψη του HIV και του AIDS.

Μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ο οργανισμός εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους φιλανθρωπικούς οργανισμούς για το AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσει το σωτήριο έργο διακομματικών προγραμμάτων, όπως το PEPFAR».

«Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χάρη στη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού και χάρη σε αποτελεσματικά προγράμματα όπως το PEPFAR. Σήμερα είναι αβέβαιοι για το πότε ή ακόμη και αν θα λάβουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανοί», ανέφερε.

Το PEPFAR (President’s Emergency Plan for AIDS Relief), το Προεδρικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας του HIV/AIDS,

Το πρόγραμμα θεσπίστηκε από τον πρόεδρο George W. Bush το 2003 και έχει συμβάλει στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών ανά τον κόσμο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε αντιρετροϊκή αγωγή, η οποία βοηθά τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV να τον διαχειριστούν και να επιβιώσουν.

Το PEPFAR συνεργάζεται με τοπικές κυβερνήσεις, ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα και διεθνείς οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

Εστιάζει κυρίως σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, π.χ. Νότια Αφρική, Νιγηρία, Ουγκάντα, αλλά και σε περιοχές της Καραϊβικής και της Ασίας.

Το PEPFAR παραμένει ενεργό και συνεχίζει να προσαρμόζεται σε νέες προκλήσεις. Στόχος του είναι η επίτευξη των στόχων του UNAIDS 95-95-95 έως το 2030: 95% των ανθρώπων με HIV να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, 95% αυτών να λαμβάνουν θεραπεία και 95% των θεραπευομένων να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Donald Trump ξεκίνησε μία επανεξέτασης όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από Αμερικανούς φορολογούμενους, τα οποία αξιολογήθηκαν ως προς τη συμβατότητά τους με την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η απόφαση για την περικοπή της χρηματοδότησης στη USAID έχει προκαλέσει αναταράξεις στα προγράμματα για το HIV στη Νότια Αφρική.

«Μας σπρώχνουν στον γκρεμό», δήλωσε στο Associated Pressη Δρ. Kate Rees, ειδικός δημόσιας υγείας σε μία από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται κατά του HIV στη Νότια Αφρική.Associated Press

«Θα χαθούν ζωές», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Linda-Gail Bekker, διευθύντρια του Κέντρου HIV Desmond Tutu. «Θα δούμε αυτήν την επιδημία να αναζωπυρώνεται εξαιτίας αυτού».

Η Bekker ανέφερε στο AP ότι ανέμεναν στοχευμένες περικοπές από την κυβέρνηση του Donald Trump σε συγκεκριμένα προγράμματα, όπως αυτά που αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες και εργαζόμενους στη βιομηχανία του σεξ, αλλά εξεπλάγησαν διαπιστώνοντας ότι οι περικοπές επηρέασαν σχεδόν το σύνολο των προγραμμάτων.

Επισήμανε δε, ότι δεν γνωρίζει καμία ΜΚΟ ή υγειονομικό κέντρο για το HIV στη Νότια Αφρική που να μην έχει επηρεαστεί από την απώλεια χρηματοδότησης της USAID.

«Οι περικοπές είναι οριζόντιες», τόνισε η Bekker. «Αφορούν προγράμματα για παιδιά, ορφανά, νεαρές γυναίκες και κορίτσια. Δεν είναι υπερβολή να προβλέψω μία τεράστια καταστροφή… εκτός κι αν μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό».

Οι προτεινόμενες περικοπές της USAID από την κυβέρνηση Trump απειλούν να ανατρέψουν δεκαετίες προόδου στην παγκόσμια μάχη κατά του HIV/AIDS, με τις φωνές ειδικών να προειδοποιούν για μία επικείμενη ανθρωπιστική κρίση.

Χωρίς την κρίσιμη χρηματοδότηση, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες, ενώ προγράμματα πρόληψης και φροντίδας για ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά και νεαρές γυναίκες, ενδέχεται να καταρρεύσουν.

Η διακοπή αυτή όχι μόνο απειλεί να αναζωπυρώσει την επιδημία, αλλά και να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη του ιού, θέτοντας σε κίνδυνο μελλοντικές γενιές και υπονομεύοντας την παγκόσμια υγεία σε πρωτοφανή κλίμακα.

Αν δεν υπάρξει άμεση δράση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.


Πηγή: postmelody.gr